Sidst ændret: 
tor 31. maj 2018

Medlem-til-Medlem: Kom godt i gang med laserteknologi

Overvejer du at investere i en laser, eller har du allerede en stående på klinikken? Læs med, når to af vores medlemmer åbent fortæller om deres erfaringer og få indblik i deres overvejelser og perspektiver til behandling med laserteknologi.

Af Belinda Schamaitat

 

Vi har talt med to af vores medlemsklinikker, som har investeret i lasere: Tandlæge Ane Boe-Hansen fra Tandlægerne i Centrum i Vejle og tandlæge Betina Bille fra Tandlægerne Bille i Næstved. Begge klinikker sætter barren højt og ønsker at tilbyde deres patienter behandling med det nyeste udstyr. Vi håber, at du får et indblik i deres overvejelser og kan finde inspiration til, hvordan laserteknologi kan bruges i klinikkens arbejdsgang.

Kom godt i gang!

For nylig valgte Tandlægerne i Centrum at hoppe med på vognen og investere i den nye Waterlase Express og Epic X: ”Vi har valgt at investere i en Waterlaser og en diodelaser, da det er et fantastisk værktøj i vores hverdag. Vi vil gerne sætte barren højt på vores klinik,” fortæller Ane Boe-Hansen. Klinikken valgte at købe laserne igennem SciVision, som har specialiseret sig i laserudstyr, træningskurser og support. SciVision har hjulpet klinikken godt i gang, så de nemt kan få deres nye lasere implementeret i klinikkens arbejdsgang:

”Supporten fra Zaid og Peter fra SciVision har været fantastisk. De er meget hjælpsomme og ønsker virkelig, at man kommer godt i gang. De kom en dag på klinikken for at gennemgå behandlingerne med os,” fortæller Ane Boe-Hansen.

Udover at få support fra SciVision er Ane Boe-Hansen også koblet på en WhatsApp-gruppe med BIOLASE-brugere fra hele verdenen. Her kan hun i løbet af meget kort tid få svar på eventuelle spørgsmål, der skulle opstå.

Kom godt igang med laserteknologi

Kom godt igang med laserteknologi
Tandlægerne Bille med deres Epic X

Tandlæge Betina Bille fra Tandlægerne Bille har ligeledes gode erfaringer med supporten fra SciVision:

”SciVision/Biolase giver en fortræffelig service efterfølgende. Man linkes op på grupper på nettet, som giver inspiration og hjælper en, hvis man er i tvivl om, hvordan man skal gribe behandlingen an med laseren som værktøj. Der holdes også løbende kurser, som ser interessante ud. Alt i alt synes jeg, der er god opfølgning fra SciVision, som ønsker, vi får det bedste ud af laseren. Det mærkes tydeligt.”

Begge klinikker føler, at der er blevet taget hånd om dem og har bestemt ikke følt sig ladt alene – tværtimod. De ved lige nøjagtig hvor, de kan få bistand, hvis behovet opstår. Både den tilgængelige support og introduktionskurser har hjulpet klinikkerne godt på vej, som Betina Bille fortæller: ”Selve kurset, vi var på igennem DentaNet, klædte os godt på til brug af laser i klinikken, og at der fulgte et kursus med ved selve leveringen af laseren, var virkelig godt.” 

Bettina Bille udtrykker, at hun gerne ville have haft den hjælp og support til rådighed, dengang hun købte sin første laser: ”Jeg ville ønske, at jeg – da jeg købte min første laser, som jeg stadigvæk har – havde haft den support, som SciVision giver, samt de kurser, som de tilbyder efterfølgende. Det giver god mening, og så får vi dovne tandlæger brugt det udstyr, som vi køber.” Tandlægerne Bille har haft en laser til rådighed på klinikken i mange år, men føler desværre ikke, at de har fået udnyttet laserens fulde potentiale: ”Vi har i mange år haft laser på klinikken, men vi har ikke rigtig fået gang i den. Da vi så, at DentaNet holdt kursus i netop laser, var det en oplagt mulighed at få genopfrisket mulighederne, der ligger i at have en diodelaser stående på klinikken.”

 

Perspektiver og indgangsvinkler til nye behandlingsprocedurer

Begge klinikker har fået øjnene op for nye måder og muligheder for at hjælpe deres patienter. Det er tydeligt, at både Waterlase Express og Epic X – sammen eller hver for sig – har et stort potentiale og kan bruges i en række behandlinger. Hos Tandlægerne  Bille bliver laseren brugt til mange forskellige behandlinger:

  • Smertelindring efter kirurgi.
  • Fjernelse af gingivaudvækster.
  • PA-behandlinger som supplement.
  • Frilægning af præparationsgrænse ved kronebehandlinger.
  • Hæmostase generelt.
  • Endodonti.

Rodbehandlinger er også en af de behandlinger, hvor Tandlægerne i Centrum anvender laserteknologi. Ane Boe-Hansen har en stor interesse for rodbehandlinger og har specialiseret sig i endodonti. Hun har for nylig taget en 2-årig uddannelse i endodonti igennem simplyendo, som er stiftet af Dr. Michael Horrocks. Hun blev færdig i marts 2017, hvor hun fik et Certificate of Endodontics ved University of Chester i England. Hun har ligeledes været på et 1-dags kursus med Dr. Win Nguyen, endodontist fra USA, i brugen af laser i forbindelse med rodbehandlinger. Det har betydet, at Ane Boe-Hansens interesse og niveauet af rodbehandlinger er steget på klinikken – især med de to nye lasere: ”Bruger man Waterlase og diodelaser (Epic X) i forbindelse med en rodbehandling, er det muligt at eliminere 99,9% af bakterierne i kanalerne og inducere heling apikalt. Det er fantastisk at se i mikroskopet, hvordan kanalerne renses uden brug af kemi.”

Udover rodbehandlinger bliver diodelaseren (Epic X) også anvendt til at behandle smerter fra muskler og kæbeled samt efter et kirurgisk indgreb. På klinikken er det tandlæge Alex Hartmann, som udfører det meste af det kirurgiske arbejde. Han har et ”Diploma of Implant Dentistry” fra Royal College of Surgeons i London samt et diplom i PA. Han bruger Waterlase til frenectomier, periimplantitisbehandling, PA-operationer og rodspidsamputationer.

Kom godt i gang med laserteknologi

Kom godt i gang med laserteknologi
Ane Boe-Hansen afprøver Waterlase Express med hjælp fra Peter Doubell

Giver værdi til både tandlæge og patient

Ane Boe-Hansen nævner kun positive aspekter omkring laseren: ”Vi ser kun fordele i at behandle med laser: Heling forbedres, og smerte bringes ned.” Investeringen i laserteknologi har tilføjet værdi til de to klinikker på mange måder. Ikke nok med at laserne har medført nye behandlingsmuligheder, så er det samtidig også et fantastisk værktøj at have i sin hverdag ifølge Ane Boe-Hansen – både for patienten og for tandlægen. Betina Bille oplever også generel patienttilfredshed, når de udfører behandlinger med deres diodelaser: ”Vi har rigtig gode tilbagemeldinger på det arbejde, vi udfører med laseren generelt.”

Til tider føler Betina Bille, at det er en udfordring, at hun skal benytte beskyttelsesbriller ved anvendelse af laseren: ”Ulempen ved laser er, at man skal have beskyttelsesbriller på. Men hvis man på forhånd ved, at man skal bruge den, er det jo ikke noget problem. Alting bliver brugt, hvis det er nemt tilgængeligt og ikke står gemt i et skab.” Det er dog ingenting i forhold til de fordele, som laseren giver. Betina Bille føler, at det klart er en fordel, at hendes Epic X er så hurtigt klar til brug og nem at bruge: ”Laseren fra Biolase er meget brugervenlig. Den er hurtigt oppe at køre, og fiberen er stabil ved brug.”

Laseren er ikke bare en økonomisk investering – det er også en investering i medarbejderne og patienterne.

Vi vil gerne takke medlemmerne Betina Bille og Ane Boe-Hansen for åbent at dele deres erfaringer og oplevelser med laserteknologi.

Kom godt.i gang med laserteknologi

Kom godt.i gang med laserteknologi
Ane Boe-Hansen bruger Waterlase Express til at behandle en patient med hjælp fra Zaid Adel